Maud Notten
Maud Notten is Content Community Manager van het Platform Sigma. Zij is de spin in het web tussen lezers, auteurs en redactie, zowel voor de website als voor het vaktijdschrift. Al enige jaren is zij betrokken bij Sigma als eindredacteur. Sinds 2016 is zij ook hoofdredacteur van het tijdschrift.
Naast Sigma werkt Maud freelance als tekstschrijver en redacteur, momenteel o.a. voor de Stichting Our Common Future en NVZ Vereniging van Ziekenhuizen. Zij heeft jarenlange ervaring in het schrijven van interviews en artikelen, en (eind)redactie van teksten voor tijdschriften, websites, personeelsbladen, jaarverslagen etc.
Wilt u een artikel of blog schrijven voor Sigma, of anderszins een bijdrage leveren? Een vraag of een opmerking? Neem contact op met Maud via e-mail maud@alinearecta.nl of sigma@vakmedianet.nl
Telefoon: 06 40 39 53 00.
Maud op LinkedIn
Teun Hardjono
Dossier Integriteit en Compliance
Prof. dr. ing. Teun Hardjono is aanspreekpunt voor het dossier Integriteit en Compliance. In dit dossier verzamelen we verhalen en gaan we de dialoog aan over de ‘integere organisatie’, waarin compliance een andere betekenis zal krijgen. Er moet een einde komen aan de eenzijdige focus op geld en markt, het gaat ook om de mens en waardoor hij wordt geïnspireerd. Geld verdienen mag, maar dan wel op een integere manier. Er zullen nieuwe organisatieprincipes gaan gelden waaronder het besef dat de mens afhankelijk is van de ander en dat het eigen succes niet ten koste mag gaan van de ander.
Prof. dr. Ing. Teun Hardjono is emeritus hoogleraar, lid van de Raad van Toezicht van de Examenkamer, voorzitter van de Commissie Kwaliteitsverklaringen van KWH lid van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemen van het VNO-NCW, voor het CDA gemeenteraadslid in Gouda (CDA), Directeur en initiatiefnemer van de Stichting De GoudseSchool.
Neem contact op met Teun Hardjono via teun@hardjono.nl of sigma@vakmedianet.nl
Walter Faaij
Dossier Duurzaamheid
Walter Faaij verkent in het dossier Duurzaamheid op welke manier People, Planet en Profit een rol spelen voor organisaties. Duurzaamheid is steeds meer een criterium voor de kwaliteit van producten en dienstverlening. Maar wat betekent duurzaamheid voor verschillende organisaties en de mensen die daar werken? Het gaat niet alleen over de techniek en de business case, maar ook over gedrag, gewoonten en gebruiken, over mensen en over de relaties tussen hen. Het gaat ook over cultuur, want de ontwikkeling van een organisatie gericht op duurzaamheid blijkt in veel gevallen een cultuurverandering.
Walter Faaij werkt als corporate antropoloog en duurzaamheidsadviseur, is als associate partner verbonden aan de Academie voor Organisatiecultuur en is docent aan de Universiteit Utrecht.
Walter Faaij op LinkedIn
Neem contact op met Walter Faaij via walter@sustainableconsultant.nl of sigma@vakmedianet.nl
Guus Balkema
Dossier Innovatie
Pionier en ondernemer Guus Balkema gaat in het dossier Innovatie op zoek naar de vraag hoe mensen en organisaties innoveren en wat u ervan kunt leren. Hoe kunt u de kwaliteit van innovatie van uw organisatie vergroten? Innovatie, ondernemerschap, smart industry, sociale innovatie, circulaire economie, ecosystemen, design thinking en technologie zijn voorbeelden van onderwerpen in dit dossier − dwars door alle industrieën heen, van start-up tot grown-up. De achterliggende missie van het dossier is: ‘Hoe maken wij Europa duurzaam concurrerend in de wereld en verhogen we tegelijkertijd de kwaliteit van leven?’.
Neem contact op met Guus via Guus@010works.com of sigma@vakmedianet.nl
Bernadette van Pampus
Dossier ISO Certificering
Bernadette van Pampus verkent in het dossier Kwaliteitsmanagement en ISO certificering de vraag waarom de aandacht voor ISO-normen blijft toenemen, terwijl de aandacht voor kwaliteitsmanagement afneemt. En hoe kan het dat er, ondanks die aandacht voor ISO-normen, nog steeds veel onbegrip over bestaat? Het waardevolle gedachtegoed over kwaliteitsmanagement verdient een brede verspreiding. Wanneer de essentie van kwaliteitsmanagement wordt begrepen, pas dan kan een ISO-norm een bron van inspiratie zijn.
Bernadette van Pampus is sinds 1996 zelfstandig adviseur op het gebied van kwaliteitsmanagement. Haar expertise ligt op het terrein van de ISO-normen en met name de ISO 9001 norm. Ze heeft enkele publicaties op haar naam staan.
Bernadette van Pampus op LinkedIn en op Facebook.
Neem contact op met Bernadette van Pampus via BVP Organisatieadvies of via sigma@vakmedianet.nl
Huub Vinkenburg
Dossier Kritische Kwaliteitskunde
Dr. ir. Huub Vinkenburg is sinds enige tijd de stuwende kracht achter het dossier Kritische kwaliteitskunde. Hij is ervan overtuigd dat het hedendaags kwaliteitsmanagement nog steeds blinde vlekken vertoont. Waar liggen ze? Het antwoord ligt voor de hand. De kwaliteitskunde is geboren in de maakindustrie en industriële statistiek, daar werkt het nog steeds. Maar in persoonsgebonden dienstverlening (zorg, onderwijs, veiligheid) wil het maar niet tot leven komen. Geen wonder. Tamme problemen rond materie- en routinegebonden processen in de industrie vragen een totaal andere benadering dan taaie vraagstukken rond persoonsgebonden processen en improvisatie in de dienstverlening.
Huub Vinkenburg werkte bijna 25 jaar bij Twijnstra Gudde. Daarna was hij jarenlang actief als zelfstandig adviseur, docent, coach en als redacteur voor Sigma.
Contact met Huub via huub.vinkenburg@hetnet.nl of via sigma@vakmedianet.nl
Arend Oosterhoorn
Dossier Processen
Kwaliteit van producten en diensten wordt gerealiseerd door het proces dat deze voortbrengt. Mensen vervullen daarin een belangrijke rol, niet alleen in de uitvoering, maar ook in de vormgeving, door het proces zo te organiseren dat het ook de kwaliteit voortbrengt die gewenst is. We kunnen leren door het resultaat en de dynamiek van het proces te bestuderen. Data zijn daarvoor de belangrijkste ingrediënten.
Kennis is een belangrijk element in beheersen van processen. Arend’s bijdrage wordt geïnspireerd door de uitspraak van Deming: ‘There is no subsitute for knowledge’. Leren beheersen van processen (chaos is ook een beheersmechanisme) is één groot leerproces.
Arend Oosterhoorn is zelfstandig adviseur op het gebied van procesoptimalisatie, Lean Six Sigma en statistische methoden voor kwaliteitsmanagement. Hij is kerndocent bij de Master Kwaliteitsmanagement bij Schouten en Nelissen en publiceert regelmatig in vakbladen.
Contact met Arend via aoosterhoorn@oosterhoornadvies.nl of via sigma@vakmedianet.nl