nieuws
Oratie: leraren ontplooien zich beter door gespreid leiderschap
Gespreid leiderschap zorgt ervoor dat leraren beter hun talenten kunnen benutten en ontwikkelen.
Dat zegt prof.dr. Joseph Kessels, hoogleraar aan de Open Universiteit in zijn oratie van 30 maart 2012. Van gespreid leiderschap is sprake indien het leiderschap in verschillende situaties bij verschillende mensen ligt. Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe lesmethode gekozen moet worden, neemt de ene leraar het voortouw, in een andere situatie is een andere leraar de leider omdat hij of zij veel kennis heeft van ICT. Deze niet-hiërarchische manier van leiden, stimuleert het gezamenlijk oplossen van problemen en ook de drang tot professionalisering. Een hiërarchische manier van sturen daarentegen kan negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van bekwaamheden omdat werknemers dan minder geneigd zijn initiatieven te nemen en vooral instructies zullen volgen.

Zelf onderzoek doen
Kessels (1952) - gepromoveerd in 1979 op corporate education - benadrukt in zijn oratie 'Leiderschapspraktijken in een professionele ruimte' dat leraren zich verder kunnen bekwamen door zelf onderzoek te doen naar lastige praktijproblemen. ´Onderzoek doe je allereerst omdat je ergens nieuwsgierig naar bent. Pas daarna ga je op zoek naar het gereedschap om dat onderzoek te doen. Methoden van onderzoek opleggen in verplichte cursussen helpt niet.´

Kijk ook op youtube.com/watch?v=lZBMg8JKRTQ en onderwijsmaakjesamen.nl.
Overzicht
MIJN DOWNLOADS SIGMA BASE
Does, prof. dr. R.J.M.M. | Trip, dr. A| 2003
Downloads: 360
proefopzetten
Maas, ir. J.G.V.|
Downloads: 345
creativiteitstechnieken
Schooten, drs. A. van| 2001
Downloads: 348
Gezondheidszorg, algemeen
Ebbinge, Mw.. drs. M.P. | Walburg, prof. dr. J.A.| 2000
Downloads: 384
Gezondheidszorg, algemeen
Ebbinge, Mw.. drs. M.P. | Kerklaan, mr. L.A.F.M.| 1999
Downloads: 411
INK-managementmodel, klan...
Inlogprocedure
De base is tijdelijk vrij toegankelijk
Aanmelden voor
Tweewekelijks nieuws en tips voor kwaliteitsprofessionals.
Klik hier voor een gratis abonnement.
Grote Innovatie & Veranderdag
Ziet u ook de noodzaak van innoveren op management- én strategisch niveau? Kom naar de Grote Innovatie & Veranderdag o.l.v. Rens de Jong en laat u inspireren.

Met topsprekers Lars Kolind en Jacob Bøtter, Henk Volberda, Daan Roosegaarde, Marga Hoek, Oscar Goddijn, Patrick van der Pijl en Lisa Kay Solomon.