nieuws
Groeikansen liggen onder handbereik
Mogelijkheden om de onderneming te laten groeien zijn er altijd. Je hoeft niet eens ver te zoeken. Dat zegt de bekende Engelse managementadviseur en spreker Stuart Cross. Veel topmanagers hebben moeite de groeimogelijkheden te ontdekken die verscholen liggen binnen de kernactiviteiten van de onderneming. Er zijn vijf oorzaken waardoor managers kansen niet zien.   
1. Verkeerde vooronderstellingen over de branche
Een retailbedrijf had van enkele uit eigenbelang handelende toeleveranciers het 'advies' gekregen om de aandacht te verleggen naar bepaalde regio's (waar zij sterk waren). Hierdoor bleven voor het bedrijf andere regio's buiten beeld, ook regio's met een stijgende vraag aan bepaalde productcategorieën. Die mogelijkheden werden pas opgemerkt na een eigen marktanalyse.

2. Te druk met de dagelijkse bedrijfsvoering
Vaak is het lastig de benodigde tijd te vinden om iets grondig te analyseren. De dagelijkse operaties slokken alle aandacht op: de targets zijn heilig. 

3. Te veel planning, te weinig strategie
Het planningsproces is vaak de enige gelegenheid waar nog wordt nagedacht over toekomstige prestaties. Maar planning leidt vaak tot incrementeel denken, dus tot denken dat vernauwd wordt door beperkte doelstellingen. Met als resultaat tunnelvisies en blinde vlekken. Wil je bijvoorbeeld winststijgingen op de korte termijn van drie, vijf of tien procent, dan vergeet je na te denken over wat voor soort onderneming je wilt opbouwen in de verre toekomst en hoe je dan misschien veel hogere winsten kunt genereren. 
  
4. De aantrekkingskracht van het nieuwe
Vooral organisaties die ondernemerschap hoog in het vaandel hebben, en dus grote druk voelen om voortdurend te innoveren, hebben als prioritaire doelstelling het zoeken en ontwikkelen van innovatieve ideeën. Het gevaar is dan dat dat ten koste gaat van het maximaliseren van bestaande activiteiten. Dit overkwam de Engelse warenhuisketen Marks & Spencer. M&S dacht de druk van bepaalde omstandigheden te kunnen keren door het ontwikkelen van innoverende verkoopconcepten. Maar dit benam het bedrijf het zicht op de kernactiviteiten. Er was een nieuwe CEO nodig - Stuart Rose - om binnen die kernactiviteiten een andere missie te vinden (MVO) waardoor M&S kon uitgroeien tot een profijtelijke en authentiek groene onderneming. 
 
5. Er is geen kader om nieuwe mogelijkheden te ontdekken
In veel organisaties ontbreekt het managers aan kennis over geschikte managementtechnieken om nieuwe inzichten te verwerven, zoals Voice of the Customer (VOC), benchmarken of brainstorming.

Bron: Morgan Cross Consulting.
Kijk ook op youtube.com/watch?v=-TMJRO15t8s en 1000ventures.com.
Overzicht
MIJN DOWNLOADS SIGMA BASE
Hoogendijk, mevr. drs. M.H.| 2008
Downloads: 160
missie en visie
Oosterhoorn, A.| 2005
Downloads: 269
Proceskwaliteit
Vermeer, L. | Verweij, J.| 2011
Downloads: 159
Algemeen
Hardjono, T. | Voort, M.R. van der| 2000
Downloads: 206
missie en visie
Jonker, J. | Linden, Bastiaan van der| 2013
Downloads: 380
Businessmodellen
Inlogprocedure
De base is tijdelijk vrij toegankelijk
Aanmelden voor
Tweewekelijks nieuws en tips voor kwaliteitsprofessionals.
Klik hier voor een gratis abonnement.
Bouwplaats
Kies voor één of twee expert classes
Veranderen is leuk! Veranderen is bouwen aan de toekomst van ‘uw eigen huis’. Soms is dat een kwestie van alleen bijschuren en schilderen, een andere keer realiseert u een compleet nieuw ontwerp. In expert classes van drie uur worden thema’s als pragmatisch veranderen, samenwerken, corporate antropologie, organisatie ontwerp of Beyond MBA-denken tot op de bodem uitgediept. Meer..